Vijfhonderd mkb-ondernemers, van bakkers en slagers tot aan recreatie-, horeca- en metaalverwerkingsbedrijven, gaan zich inspannen om in anderhalf jaar tijd 20 procent energie te besparen op de werkvloer. MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel heeft vandaag tijdens het Ondernemerscongres in Apeldoorn het officiële startsein gegeven voor 21 initiatieven die vallen binnen de MKB Green Deal, het duurzaamheidconvenant dat MKB-Nederland eerder dit jaar afsloot met het ministerie van EL&I. In de verschillende deelprojecten met onder meer brancheverenigingen, bedrijventerreinen en overheidsorganisaties, gaat het om relatief simpele energiebesparingsmaatregelen waar mkb-bedrijven laagdrempelig gebruik van kunnen maken.

Uit eerdere onderzoeken en projecten blijkt dat een gebrek aan geld, tijd en knowhow mkb-bedrijven er nu nog te veel van weerhoudt om met energiebesparing aan de slag te gaan. Met de MKB Green Deal projecten wil MKB-Nederland voor deze problemen oplossingen vinden, het besparingspotentieel inzichtelijk maken en ondersteuning bieden aan bedrijven die energiezuiniger willen ondernemen. Het doel van de projecten is om samen met de vijfhonderd deelnemende bedrijven 100.000GJ te besparen, wat gelijk staat aan een jaarlijks energieverbruik van ruim 1.250 huishoudens. Door deze praktijkgerichte aanpak laat MKB-Nederland zien dat reductie van energieverbruik binnen het mkb zonder veel inspanning mogelijk is.

Concrete oplossingen
In elke Green Deal project gaan ondernemers uit een bepaalde branche of regio aan de slag met eenvoudige, concrete en gerichte maatregelen, zoals het vervangen van de verlichtingsinstallatie (binnen en of buiten) en het goed inregelen van de verwarmingsinstallatie. Veel ondernemers realiseren zich niet dat deze (grote) energieverbruikers een groot besparingspotentieel hebben.
Binnen de verschillende projecten zullen ook minimaal twintig ondernemers de reductiedoelstelling van 20 procent bereiken door gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie.

Duurzame Energie Match

Duurzame Energie Match is betrokken bij 3 van de 21 Green Deal initiatieven van MKB Nederland:

Een initiatief in samenwerking met Deltalinqs, Fenex en VRC in de Rotterdamse haven en

Een ander initiatief onder de vlag van MOED in samenwerking met Parkmanagement Tilburg en de ondernemersvereniging BORT

Binnenkort wordt daar een derde initiatief aan toegevoegd. Onder de vlag van MOED wordt ook een Green Deal voorbereid voor MKB bedrijven in de andere 7 Hart van Brabant gemeenten: Waalwijk, Goirle, Hilvarenbeek, Dongen, Loon op Zand, Gilze en Rijen en Oisterwijk

Bundeling van kennis en ervaringen
De ervaringen, kennis en tips die gedurende deze Green Deal aanpak ontstaan, zal MKB-Nederland bundelen en als voorbeeld ter beschikking stellen aan ondernemers en belangrijke stakeholders. Ook zal tijdens de duur van de projecten continue kennisuitwisseling tussen de verschillende initiatieven en deelnemers plaatsvinden.