Het werk aan Hoogstraat 155 in Schiedam (experimenteer pilot voor duurzaam bouwen) vordert gestaag. Hoewel aan de buitenkant nog niet zoveel te zien is komen de plannen steeds meer in een contractfase. De gemeente heeft de zonnepanelen op het dak definitief afgewezen. Een behoorlijke tegenslag voor de initiatiefnemers op weg naar het eerste gasloze woon/werkappartement in Schiedam.

Concreet is de begane grond tot op de kruipruimte gestript. Een mooie gelegenheid voor Tristan, de zoon van Jacques Tange om als amateurarcheloog de aarde onder het pand met een tuinschepje helemaal door te ploegen. Er zijn fantastische vondsten gedaan: Oud Hollandse tegeltjes, Middeleeuwse bierkannen, stoofpotten, vetvangers etc.

Deze vondsten hebben ons en de Winkelmeiden van Schiedam geïnspireerd om straks in oktober 2017 de 3 etalages  van Hoogstraat 155 in te richten met drie thema: Verleden (tentoonstelling van de archeologische objecten), Heden (wat betekent energietransitie in Hoogstraat 155) en Toekomst: Hoe gaat het pand (en de Hoogstraat) er in de toekomst uitzien.

Ondertussen is een bescheiden begin gemaakt met de verbouwing: De ruwbouw en de draagconstructies zijn aangepast aan de nieuwe indeling van de begane grond. De komende maanden hopen we de begane grond verder in te delen met nieuwe wanden en inpandige deuren. In september plannen we de nieuwe authentieke kozijnen terug te plaatsen, waarachter de genoemde themaexposities een plek krijgen.