Gisteren uit de handen van Alexandra van Huffelen een prijs in ontvangst genomen op de prijsvraag om het Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam een nieuwe impuls te geven. Dankzij deze prijs mag Herman Gels een weekend lang in een Tesla Roadsterrijden, een cabriootje dat je in 3 seconde naar 100 km/u trekt zonder een grammetje CO2! Niet gemaakt voor geitenwollen sokken toch?

De  nieuwe impuls betreft een idee om goede business cases voor te bereiden voor regionale bedrijven, die iets voor hun werknemers willen betekenen mbt collectief of individueel woon-werk vervoer. Eventueel combineren met zonnestroom opwekken op bedrijfsdaken en interessante leaseconcepten en/of uitgifte van aandelen voor zowel vervoersmiddelen als PV stroomopwekking.

Belangrijk knelpunt met elektrische auto’s is de relatief beperkte actieradius en lange tankvultijden. Combinatie met een brandstofcel en gecomprimeerd waterstofgas als zogenaamde range-extender kunnen worden ingezet om de actie radius te vergroten. Dit is echter nog in ontwikkeling.

Voor MOED werken we momenteel aan een onderzoeksvoorstel om LBG (Liquidized Bio Gas) uit lokale biovergisters met een eventuele mobiele installatie vloeibaar te maken. Op LBG kunnen vrachtwagens en binnenvaartschepen door heel Europa toeren zonder fossiel CO2 in de atmosfeer te blazen. Hierop hoop ik in latere nieuwsbrieven terug te komen.